Fókuszban a szelektívhulladékgyűjtő szigetek

Konstruktív megbeszélés zajlott november 17-én a VHK központjában, amin Czaun János a VHK Kft ügyvezetője, Halmay Gábor és Csik Richárd önkormányzati képviselők, Kertész Csaba, Kertész Hajnalka közös képviselők, Mülner Attila a TVE elnöke, valamint Lékó Sándor a TVE elnökségi tagja vettek részt. A csaknem kétórás eszmecsere konstruktív légkörben lezajlott. A találkozó eredménye még karácsony előtt látható lesz Veszprém néhány utcájában.

Addig is bonyolult logisztikai feladatot kell megoldani, aminek előkészítését Czaun János vállalta a VHK nevében. A lényeg, hogy kísérleti jelleggel később kijelölt társasházak elé (ajtaja mellé) olyan új szelektív hulladék gyűjtő tartályokat helyeznek majd ki, amivel a tervek szerint tehermentesítik majd a közelükben található szelektív szigeteket, elősegítve azokon a rend megtartását. A VHK ügyvezető igazgatója nagy várakozással néz a teszt elé, aminek eredményeképpen módosulhat a városban a szelektív-gyűjtés rendszere. Jelenleg ugyanis gondot jelent, hogy annak ellenére, hogy a társasházak közelében található szigetekről naponta elviszik a hulladék egy-egy fajtáját, mégis újratermelődik a hulladék. Máshol viszont a napi egy szállítás soknak is bizonyul.

Az új rendszerben azt próbálják megfigyelni a szakemberek, hogy ki lehet-e váltani a szelektív szigeteket az újonnan kihelyezett tárolókkal, vagy sem. A VHK és a tárasasházkezelők mindenképpen hosszú távú megoldásban gondolkodnak.
Felmerült annak lehetősége is, hogy a későbbiekben valamilyen formában szankcionálják azokat, akiknek a szemléletébe nem fér bele a szelektív gyűjtés, és lehetőleg nullára csökkentsék azon intézmények és közületek számát a városban, amelyek nem rendelkeznek hulladékszállítási szerződéssel.

L. S.

Leave a Comment